СТИМУЛИРАНЕ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Индивидуална нужда от хранителни вещества за ставите

Хранене

Необходимостта от набавянето на нужните хранителни вещества при хората е строго индивидуална. Какво е важно да имате предвид?

 

Ако се вземе предвид само базисният метаболизъм (количеството енергия, която е нужно за нормалното функциониране на тялото), всеки от нас има различни индивидуални нужди по отношение на приема на калории и хранителни вещества. Базисният метаболизъм обикновено намалява с възрастта – при жените нивата са по-ниски, отколкото при мъжете. Той се забързва, ако се движим активно, и се влияе от много други фактори - например стрес, здравословно състояние, температура на околната среда, хранителен режим и др. Какво може да бъде изненадващо за нас? Ако направим сравнение между двама мъже или две жени с еднаква височина и тегло при еднаква температура на околната среда, със сходна степен на стрес, с еднаква физическа активност, техните основни енергийни нужди могат да се различават с повече от 50%! Защо това е така? Всички ние сме индивиди с уникална ДНК, която разкодира активността на клетките, структурата на органите и тъканите в тялото, формирането и разпадането им, както и количеството и активността на ензимите, които контролират степента на химическите реакции в тялото.


Така е и със ставите и хрущяла:

  • Необходимостта от хранителни вещества за поддържане здравето на хрущяла е индивидуална, защото всеки от нас има свой собствен метаболизъм. Това означава най-вече различна активност на ензимите в хондроцитите, които формират структурата на хрущялните макромолекули, а оттук и променлива скорост на регенерация на хрущяла;

  • Износването на хрущяла варира през целия живот и също е индивидуално: хрущялът може да дегенерира с еднаква скорост, впоследствие деструкцията изведнъж да се забърза а след това да спре за известно време;

  • Ако сме имали травми и сме увредили хрущяла, редовното интензивно снабдяване с хранителни вещества може да бъде много полезно. Подходящо е продължително да се приемат нужните хранителни вещества с цел поддържане здравето на хрущялите;

  • Необходимостта от естествени хранителни вещества също така е свързана с нивото на физическата активност. Най-общо, колкото по-голямо е натоварването, толкова по-голяма е нуждата от естествени хранителни вещества, особено след прекомерно усилие. Например глюкозаминът се препоръчва като хранителна добавка за спортисти в количество до 3000 mg на ден;

  • Индивидуалните нужди от хранителни вещества не са свързани само с упражненията като цяло, но също и с това по какъв начин и каква част от тялото е засегната. Може да се предположи, че лекоатлетите имат по-голяма нужда от регенерация на коляното, отколкото плувците;

  • Нуждата от хранителни вещества също е свързана с нивото на усвояване в тънките черва. По-възрастните хора имат склонност към по-слабо усвояване и използване на хранителните вещества в тялото. Храненето и състоянието на целия стомашно-чревен тракт (ензими, чревни бактерии) също влияят на усвояването на хранителните вещества;

  • Количеството на хранителните вещества необходими за поддържане на ставите е свързано с телесното тегло. Например препоръчителният прием на глюкозамин е около 20 mg на кг телесно тегло. Поради това хората с тегло 50 kg се нуждаят от 1000 mg глюкозамин всеки ден, докато хора с тегло 100 kg се нуждаят от двойно количество, т.е. 2000 mg. Общоприетата ефективна дневна доза, за която клинични доказателства е 1500 mg.

Индивидуалното хранене, полезно за ставите, е свързано с много други фактори като например здравословно състояние на отделните стави, активност и състояние на синовиалната мембрана, снабдяваща хрущяла с хранителни вещества, количеството и активността на хондроцитите в хрущяла, както и много други фактори. Най-разпространените източници на хранителни вещества за стави са глюкозамин, хондроитин и колаген. Те съдържат основните компоненти, от които е изградена структурата на хрущяла. Комбинации между тях се срещат в продуктите за поддържане на стави. За възстановяването на хрущяла са необходими безброй други вещества, които участват в реакции водещи до синтез на структурни макромолекули като витамин C, магнезий и други. Следователно разнообразното хранене също е съществена част от грижата за ставите.

Като се има предвид, че регенерацията на хрущяла е относително бавен процес, желателно е ставите да бъдат подхранвани продължително с важните за тях вещества. Глюкозамин, хондроитин и колаген са рядко свързани с отрицателни ефекти дори при по-големи дози, освен с алергии или свръхчувствителност към някоя от тези съставки(например алергия към ракообразни, от които се извлича глюкозамин сулфат). Комплексните хранителни добавки за стави на Проензи съдържат препоръчвани вещества, които гарантират пълноценно подхранване на ставите всеки ден.

Може да харесате

Кой спорт е подходящ за Вас, ако Ви болят ставите?
Кой спорт е подходящ за Вас, ако Ви болят ставите?
За съжаление, повечето хора не предпазват по правилен начин своите стави по време на спортни занимания, а това често причинява болка в ставите дори и в ранна възраст. Хора, дори на възраст над 35 години често се оплакват от подути колена, глезени, лакти и рамена, но единственото което правят е да облекчат болката. Все пак, с адекватна грижа, бихте могли да подходите по щадящ начин към Вашите стави и да се предпазите от спортни контузии.
Прочети повече
Пролетта е тук, време е за градината!
Пролетта е тук, време е за градината!
Без значение, дали градинарството е Ваше хоби или професия, половината от населението между 35 и 50 години страда от болка в кръста, колената и рамената, докато извършва градинарски дейности. Най-честата причина за това е претоварването на ставите и гръбнака, от което са засегнати една четвърт от хората от тази възрастова група.
 

 
Прочети повече
 Майки с болки ниско в гърба
Майки с болки ниско в гърба
През бременността, стойката постоянно се променя. Растежът на матката причинява напрежение във вените и мускулите на таза, а хормоните отслабват сухожилията. Свързаните с бременността проблеми в ставите могат да бъдат облекчени с целеви спортни дейности (упражнения за бременни) и с помощта на физиотерапевт. 
Прочети повече
Дейности, препоръчителни за хора с проблеми в колената
Дейности, препоръчителни за хора с проблеми в колената
Кои дейности са подходящи за Вас, ако искате да спортувате, но Ви болят колената? Ако се е налагало да спрете да спортувате заради болка в колената, то тогава сте наясно, че след почивка и бездействие, нямате търпение да раздвижете крайниците си. Упражненията правят ставите по- гъвкави, засилват мускулатурата и поддържат здравословното телесни тегло. 
 
Прочети повече
10 правила за грижа за ставите
10 правила за грижа за ставите
1. Консумирайте разнообразна храна богата на антиоксиданти, витамини и белтъчини.
Прочети повече
Добри навици на хранене и пиене
Добри навици на хранене и пиене
Как най- добре да предпазите Вашите стави? Възможно ли е да има диета „подходяща за ставите“? С какво трябва да се храните за да бъдат Вашите стави в добра форма?
Прочети повече
Грижа за ставите – набавяне на хранителни вещества
Грижа за ставите – набавяне на хранителни вещества
Хранителният режим и балансът, постигнат чрез приемът на конкретна хранителна добавка, са важни не само когато сме здрави, но и когато вече страдаме от някакво заболяване. Ето защо науката се занимава с добавките към храната за подпомагане и подхранване на ставния хрущял, преди да се появят истинските ставни проблеми. Най-честото ставно нарушение е остеоартритът, който засяга до 12% от хората и чиято честота се увеличава с възрастта.
Прочети повече
Подходящи и високорискови спортове и дейности за стави
Подходящи и високорискови спортове и дейности за стави
Благоприятно за ставите е, ако спортуваме и се движим редовно. Регулярното движение е много важно. Резките и уморителни упражнения и спортове могат да бъдат опасни. Не очаквайте, че ще наваксате всичко наведнъж за един ден през уикенда след 14 дни на чисто бездействие....Точно обратното - това ще бъде голям шок за ставите ви.
 
Прочети повече
Климатиците и болките в ставите
Климатиците и болките в ставите
Лятото и горещите вълни ни достигат. Високите температури носят със себе си дискомфорт; чувствате се болни, не се справяте с работата си, концентрацията Ви убягва. Климатиците могат по лесен начин да накарат всичко това да изчезне, а повечето от нас ги включват без последователно да се замислят, че температурата става непоносима. Но знаете ли че Вашите стави може да платят висока цена за това бързо освежаване?
Прочети повече
Полезно ли е движението за ставите?
Полезно ли е движението за ставите?
Понякога се чувстваме объркани и се питаме дали дживението е полезно за ставите или не, особено ако вече изпитваме някакъв дискомфорт. Кой е правилният отговор?
 
Прочети повече
Активни съставки, използвани в комплексните хранителни добавки за стави
Активни съставки, използвани в комплексните хранителни добавки за стави
Комплексната хранителна добавка включва комбинация от няколко важни съставки за грижа за ставите
 
Прочети повече
Първи признаци на дегенерация на хрущяла
Първи признаци на дегенерация на хрущяла
Обикновено, в началните стадии на износване на хрущяла не можем да доловим промените настъпили в структурата му. Рентгеновият метод за изследване ни дават възможност да наблюдаваме дефекти в устройството и леко стесняване на празнината между костите, което означава, че слоят хрущял изтънява. Също така едни от първите забележими признаци за промени в структурата на ставите е образуването на израстъци наречени шипове (остеофити).
 
Прочети повече
Йога и пилатес
Йога и пилатес
Добре известен факт е, че упражненията могат да имат положително въздействие върху симптомите на остеоартроза. В последно време активности като йога и пилатес се превърнаха в голям феномен.
 
Прочети повече
Рамо
Рамо
Знаехте ли, че рамото позволява най-голям обхват на движение от всички стави в тялото?
 
Прочети повече
Регенерация на хрущяла
Регенерация на хрущяла
При всяко движение се създава триене и натиск, което е причина за износване на хрущяла. За да се запази първичната му структура, той трябва да се възстанови. Хрущялните клетки, наречени хондроцити, използват основни хранителни вещества като глюкозамин и аминокиселини, за да синтезират и допълнят структурата на хрущяла, която е съставена основно от макромолекули като колаген, хиалуронова киселина и хондроитин. Целият този процес се нарича регенерация на хрущяла.
 
Прочети повече
Възпаление в ставите
Възпаление в ставите
Когато чуем думата „възпаление“, обикновено я свързваме с инфекция като възпаление на дихателните пътища, причинено от бактерии. Но също така възпалението може да се появи, без да има връзка с инфекцията. 
 
Прочети повече
Възможно лечение на остеоартрит
Възможно лечение на остеоартрит
Остеоартрозата (ОА) е най-често срещаното заболяване на ставите, което се характеризира със загуба на хрущял и неблагоприятни изменения в ставни тъкани.
 
Прочети повече
Могат ли диабетиците да приемат хранителни добавки за стави?
Могат ли диабетиците да приемат хранителни добавки за стави?
Да, хранителната добавка за стави Proenzi е подходяща за диабетици. Диабетът може да означава повишен риск от остеоартрит, а свързаното с него наднормено тегло също означава по-голямо натоварване на ставите. Що се отнася до глюкозамина, който може да се превърне в глюкоза в тялото, не е доказано, че използваните дози хранителна добавка за стави могат да повишат нивата на захар в кръвта.
 
Прочети повече
Тазобедрена става
Тазобедрена става
Тазобедрените стави имат най-важната роля за запазване на баланса на човешкото тяло. Друг интересен факт е, че съществуват огромни разлики между тазобедрените стави при различните полове - при жените са по-деликатни и по-плитки от тези на мъжете. Тазобедрените заедно с раменните принадлежат към ставите с най-голям обхват на движение на тялото.
 
Прочети повече
Хидратация и стави
Хидратация и стави
Замисляли ли сте се дали има връзка между хидратацията на тялото и ставите? Може ли съдържанието на вода в тялото да влияе върху здравето на ставите?
 
Прочети повече
Стави и разнообразно хранене
Стави и разнообразно хранене
Звучи като клише, но разнообразното хранене е най-добрата предпоставка за доброто здраве на цялото тяло и разбира се за нашите стави. Всичко трябва да пасва идеално, точно като подреждането на пъзел. Ако липсва една част от пъзела, просто не можем да завършим цялата картина и усилията ни ще са напразни.
 
Прочети повече
Стави и възраст
Стави и възраст
Спомнете си какво можеше да прави тялото ви когато бяхте на 15 години. Докато сте седели с кръстосани крака можехте да се снижите и докоснете пода с колена. В часовете по физическо скачахте високо, бягахте на дълги разстояния. Били сте на крак от сутрин до вечер. И не сте чувствали никаква болка или ограничение в движението ...
 
Прочети повече
Стави и натоварване – механични въздействия
Стави и натоварване – механични въздействия
Всяка физическа дейност означава известно натоварване на ставите, особено на носещите товар стави като тазобедрената, колянната и глезенната. Нашето тяло взима това под внимание и успява да регенерира ставите, така че ние винаги да сме готови за движение. Но ако натоварването е несъразмерно, едностранно или неподходящо, можем да допринесем за износването на ставите и повишаването на риска от остеоартрит.
 
Прочети повече
Ставите и движението
Ставите и движението
Движението е неразделна част от нашия живот. То представлява удивително взаимодействие между функциите на костите, мускулите, нервите, ставите, лигаментите, сухожилията…
 
Прочети повече
Хранителни добавки за стави
Хранителни добавки за стави
Когато искаме да отслабнем, обикновено ограничаваме приема на калории, движим се повече и използваме специален хранителен режим, за да ускорим изгарянето на мазнини. И какво общо има това със ставите? Подходящият хранителен режим, начинът на живот и редовния прием на хранителни добавки са полезни за здравето на ставите.
 
Прочети повече
Хрущял
Хрущял
Хрущялът е една от най-важните функционални части на ставата. Той покрива и предпазва крайните части на костите, които участват в изграждането на ставата.
 
Прочети повече
Структура и функция на ставите
Структура и функция на ставите
Знаете ли, че има повече от 100 стави в човешкото тяло? Най-общо ставите свързват костите, а някои от тях ви позволяват да се движите.
 
Прочети повече
Кога да започна да приемам хранителна добавка за стави?
Кога да започна да приемам хранителна добавка за стави?
Често чуваме, че трябва да започнем да се грижим навреме за ставите си. Но какво означава „навреме“?
 
Прочети повече
Когато хранителната добавка за стави вече не помага толкова много
Когато хранителната добавка за стави вече не помага толкова много
Най-честото заболяване на ставите е остеоартрит, който засяга 12% от населенито. Това е дегенеративно заболяване.
 
Прочети повече
Колянна става
Колянна става
Коленните стави принадлежат към носещите. Те позволяват разнообразни движения - напред-назад, както и разтягане настрани и леко завъртане. Движението на коляното се контролира от основния бедрен мускул и флексорите.
 
Прочети повече