Звучи като клише, но разнообразното хранене е най-добрата предпоставка за доброто здраве на цялото тяло и разбира се за нашите стави. Всичко трябва да пасва идеално, точно като подреждането на пъзел. Ако липсва една част от пъзела, просто не можем да завършим цялата картина и усилията ни ще са напразни.
Кои видове естествени продукти и храни могат да бъдат полезни за ставите?
Антиоксиданти: те помагат за защитата на клетките в тялото, както и на хрущялните клетки от отрицателното въздействие на свободните радикали. Техният източник са различните плодове и зеленчуци – цитрусови плодове, киви, боровинки, моркови, броколи, касис, кисело зеле и много други. Зеленият чай също може да бъде полезен;
Ензими: спомагат за разграждането на остатъците от износения хрущял. Например бромелаин, който се съдържа в ананаса, или ензимите, получени по време на ферментация;
Витамин C: важен кофактор при формирането на колагена. Може да се открие в плодовете и зеленчуците;
Витамин B3: подпомага нормалната функция на лигавиците. Съдържа се в черния дроб, риба като риба тон и сьомга или в слънчогледовото семе;
Мед: друг важен кофактор за формирането на съединителните тъкани, който присъства в листните зеленчуци, бобовите култури, ядките и стридите;
Селен: съдържа се в пълнозърнестия хляб;
Калий: съдържа се в кайсиите, фасула, ядките;
Желатин: източник на аминокиселини
Глюкозамин и хондроитин: от естествени източници. Обикновено се включват в комплексните хранителни добавки за стави в допълнение към храненето като основен източник на хранителни вещества.
Други полезни вещества са често откривани в подправките: например куркума (куркумин) или джинджифил.