Когато хранителната добавка за стави вече не помага толкова много

Най-честото заболяване на ставите е остеоартрит, който засяга 12% от населенито. Това е дегенеративно заболяване.

13 апр 2017

Независимо от всичко, след 60 или 70 годишна възраст, ставите в нашето тяло са в различна степен износени. За жалост, не съществува възможност да постигнем такива подобрения, които да възстановят структурата на хрущяла такъв, какъвто е били преди двадесет години. На този етап най-важното нещо е да запазим ставите си в добро състояние и да намалим риска от по-нататъшното бързо влошаване. На практика остеоартритът не може да се излекува напълно. Можем само да забавим или да спрем прогресията му.

Специализираните клетки - „хондроцити“, играят ключова роля при метаболизма на хрущяла. Само тези клетки произвеждат протеогликани и колаген изграждащи структурата на хрущяла. Когато хрущялът изтънее, броят на хондроцитите намалява. Колкото е по-малък броят на хондроцитите, толкова по-трудна е регенерацията на хрущяла. Въпреки това дори в този случай се препоръчва използването на най-важните хранителни вещества и подпомагането на ставите с подходяща физическа активност.

В по-късните стадии на остеоартрита обаче слоят хрущял е толкова тънък, че има много малко празно пространство между костите. Костите се трият една в друга и могат дори да сраснат помежду си. На този етап практически няма останали хондроцити в ставата. В такива случай обикновено засегнатата става се заменя с изкуствена – ендопротеза. Но дори тогава няма причина за отчаяние. Съвременната медицина и уменията на лекарите са вече на толкова високо ниво, че ендопротезата напълно гарантира свободно движение. Ако само една конкретна става е засегната от остеоартрит, нормално пациентът може да продължи да има физическа активност и след смяната на ставата.

Дори и след хирургическата интервенция не трябва да забравяме и другите стави, които все още функционират добре. Необходимо е да им осигурите подходяща грижа, за да могат да работят правилно и възможно най-дълго. Прочетете повече в Десетте правила за грижа за ставите.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.