Когато чуем думата „възпаление“, обикновено я свързваме с инфекция като възпаление на дихателните пътища, причинено от бактерии. Но също така възпалението може да се появи, без да има връзка с инфекцията. 

28 мар 2017

Най-общо възпалението представлява биологичен отговор на тъканите на тялото към вредни стимули. Такава реакция могат да предизвикатне само вирусите и бактериите, но също и увредени клетки и дразнители, като остатъци от структури и макромолекули, получени вследствие на травма или патологичен процес. Възпалението е естествен и благоприятен отговор, ако спомага за коригирането на нарушения баланс. Когато обаче реакцията на тялото е прекомерна, се създава продължително и голямо натоварване за тяло и имунна ни система. А това може да е причината за някои заболявания на ставите като ревматоиден артрит и остеоартрит, които принадлежат към най-честите хронични заболявания на ставите. Двете са свързани с проблеми със ставите като болка, скованост, намалена подвижност, подуване и деформация на ставите.

Ревматоидният артрит (РА) е типично възпалително заболяване на ставите. Определя се като автоимунно заболяване, при което имунна система се бори срещу собствените ни тъкани, тъй като погрешно ги разпознава като заплаха от външния свят. Нещо като "самоубийство в тялото ни". Колкото до причината, на първо място се приема, че е свързана с генетични фактори, след това с пушенето, инфекция, недостиг на витамин D, както и други причини. Обикновено за пациентите се грижи ревматолог, който им предписва силни противовъзпалителни средства.

Остеоартритът (ОА) се наблюдава много по-често, отколкото РА. В същността си то е дегенеративно заболяване, което води до постепенно износване и изтъняване на хрущяла. По-рано се смяташе, че ОА е невъзпалително заболяване. Последните научни открития обаче показват, че ОА е комплексен патологичен процес, при който имунната система може да се активира и вземе участие, като по този начин ОА може да се придружава от възпаление:

  • Възпалението на синовиалната мембрана, която е отговорна за подхранването на хрущяла, са чест феномен при ОА. Обичайно се наблюдава хиперплазия на синовиалната мембрана с инфилтрат на възпалителни клетки като Т макрофаги и B-клетки, мастоцити и клетки естествени убийци;
  • Фрагменти от деструкцията на хрущяла в синовиалната течност, както и микро фисури в ставния хрущял са налични много преди каквато и да е дегенерация и това може да отключи възпалителен процес. Продуктите от разпад могат да предизвикат възпаление, което да доведе до загуба на хрущялна тъкан. Много травми могат да бъдат възприети като „рани в ставите“, което е причина за патологичен възпалителен отговор на местно ниво, а той от своя страна води допълнително до загуба на хрущялна тъкан и прогресираща травма на ставите във времето;
  • Кристали, които съдържат калций, също могат да предизвикат възпаление чрез взаимодействието си с различни компоненти на вродената имунна система;
  • Доказано е, че в ставите с ОА е налично възпаление много преди появата на значителна радиографична промяна. Механичните въздействия и износването на хрущяла могат да активират имунната система, като хрущялните клетки, наречени хондроцити, също могат да участват във възпалителния процес.
Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.