Движението е неразделна част от нашия живот. То представлява удивително взаимодействие между функциите на костите, мускулите, нервите, ставите, лигаментите, сухожилията…

28 мар 2017

Ставите имат ключова роля при извършване на движенията. Те свързват отделните кости, намаляват триенето и вибрациите при движение. Най-често разпознаваме движението на коленните, тазобедрените, глезенните, раменните, лакътните и пръстните стави. Това са стави, които позволяват относително голям обхват на движение и разчитаме, че ще ни служат възможно най-дълго.

При ходене и тичане бедрата, колената и глезените поемат натоварването от теглото ни. Те носят част от тялото ни и следователно се наричат носещи стави. Именно тези стави са най-често засегнатите от различни структурни изменения в житейския ни път. Без тяхна помощ, няма да можем да ходим изобщо, а ходенето е от съществено значение и полезност за нашето здравето. Движението е способност, без която трудно можем да представим живота си.

Ставите на раменете, лактите, китките и пръстите помагат за осъществяване на движението на горните крайници. Благодарение на тях можем да завъртаме волана, да носим багаж или да работим на компютър.

И не на последно място не трябва да забравяме гръбначните стави, които свързват прешлените и помагат за промяната на стойката и способността да се навеждаме. 

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.