Регенерация на хрущяла

При всяко движение се създава триене и натиск, което е причина за износване на хрущяла. За да се запази първичната му структура, той трябва да се възстанови. Хрущялните клетки, наречени хондроцити, използват основни хранителни вещества като глюкозамин и аминокиселини, за да синтезират и допълнят структурата на хрущяла, която е съставена основно от макромолекули като колаген, хиалуронова киселина и хондроитин. Целият този процес се нарича регенерация на хрущяла.

28 мар 2017

Разнообразното хранене и подходящите хранителни добавки предлагат широка гама от хранителни вещества и допринасят за регенерацията на хрущяла. В по-ранна възраст нашият метаболизъм е по-бърз. Тялото се възстановява по-лесно и бързо отстранява излишните вещества. Активността на ензимите отстраняващи нефункционалните радикали на структурите, както и на ензимите, които създават нови структурни макромолекули, намалява с възрастта. Хрущялът се износва по-интензивно докато неговата регенерация се забавя. С намаляване броя на клетките, наречени хондроцити, хрущялът започва да изтънява и да дегенерира постепенно. По този начин се поставя началото на разрушителен процес, който се развива постепенно. Първо се забелязват ранните признаци на износване на хрущяла. Вещества като глюкозамин и хондроитин могат да допринесат за регенерацията на хрущяла и дори да забавят или спрат дегенерацията му.

Според наличната научна информация глюкозаминът очевидно може да регенерира хрущяла. Съществуват изследвания, които показват спирането на дегенерацията на хрущяла благодарение на глюкозамин, както и изследвания, които доказват модификацията на структурата на хрущяла. За постигане на ефект, най-често препоръчваната доза е 1500 mg глюкозамин под формата на сулфат.

Хондроитинът има подобно на глюкозамина действие. Двете вещества се използват като първо средство на избор при възникване на остеоартроза. Регенерацията на хрущяла е доста дълъг процес и отнема минимум 4-6 седмици. Поради това курсът на терапия с глюкозамин и хондроитин, отнема обикновено поне 1-2 месеца.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.