Хрущялът е една от най-важните функционални части на ставата. Той покрива и предпазва крайните части на костите, които участват в изграждането на ставата.

27 мар 2017

Хрущялът се състои от клетки, наречени хондроцити. Хондроцитите представляват мрежа от макромолекули като хондроитин, хиалуронова киселина и колаген. Заедно с различни спомагателни протеини те формират структурата на хрущяла. Една от най-важните молекули за правилната функция на хрущяла е глюкозаминът, който стимулира хондроцитите да "произвеждат" хиалуронова киселина и хондроитин.

Функцията на хрущяла е да поема ударите и триенето при движение. От своя страна движението е предпоставка за поддържането на здрави и добре подхранени стави, тъй като хранителните вещества се разпределят в хрущяла от ставната течност (така наречената синовиална течност), съставът на която е резултат от физиологичните процеси в синовиалната мембрана. Подобно на гъба, притискането на хрущяла води до изтласкването на синовиална течност от него, докато при покой тя се всмуква обратно в протеогликанът.

Интересен е фактът, че хрущялът не съдържа нерви или кръвоносни съдове. Поради това човек няма възприятие за началните дегенеративни изменения.

За разлика от другите съединителни тъкани хрущялът има много бавен обмен на извънклетъчната матрица. Износването на хрущяла е най-честата причина за проблеми в ставите. При триенето и натораването винаги се получават ненужни остатъци от структурата на хрущяла. Те трябва да бъдат отстранени от организма възможно най-скоро с помощта на телесните ензими. В противен случай съществува риск от активиране на имунната система и това да доведе до възпаление и болка.  

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.