Знаехте ли, че рамото позволява най-голям обхват на движение от всички стави в тялото?

27 мар 2017

Състои се от две стави, които свързват три кости: хумерус, скапула и клавикула.

  • Гленохумерална става – често наричана раменна става; тя е сферична става, разположена в плитка ямка, която позволява едновременно движение на ръката напред, назад и настрани, както и ротационни движения;
  • Акромиоклавикуларна става – разположена между външната част на клавикула и акромиона (част от скапулата, най-високата точка на рамото).

Двете стави са стабилизирани от множество лигаменти и сухожилия.

Проблемите с рамото са често срещани сред спортистите, които играят волейбол, баскетбол, хандбал, бейзбол, тенис и сред щангистите, гребците, боксьорите, и се дължат на множество микротравми.

Други проблеми може да се наблюдяват при възпалителни заболявания и остеоартрит, които са причина за болково усещане, ограничено движение и сила на раменната става. Най-често такива са „синдромът на притискане“ и артрит на акромиоклавикуларната става. Синдромът на притискане се характеризира с притискане на близко разположените около ставата сухожилия по време на движение, което води до проява на болка и временно ограничена подвижността.

Ранните остеоартритни изменения на раменната става протичат незабелязано. Повтарящото се възпаление на рамото е признак за начало на артроза в 99% от случаите. Заболяването засяга основно спортисти и работници, които претоварват раменете си. Също така се среща много често сред хора чиято работа е свързана с ниска честота на извършваните движения, например хора, които работят пред компютър или шофьори. Обикновено болката е придружена от намален обхват на движение - рамото е като „замръзнало“.

При износване на раменната става, трябва да потърсим физиотерапевт, който да ни посъветва по какъв начин да тренираме правилно. Това е много важно, тъй като рамото е сложна и комплексна става. Същевременно една комплексна хранителна добавка за стави може да помогне за поддържането на рамото във форма, особено ако е претоварено поради спорт или работа.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.