Коленните стави принадлежат към носещите. Те позволяват разнообразни движения - напред-назад, както и разтягане настрани и леко завъртане. Движението на коляното се контролира от основния бедрен мускул и флексорите.

27 мар 2017

Основните стабилизиращи елементи в колянната става са кръстните връзки – преден и заден лигамент. Лигаментите стабилизират носещата конструкция – долната част на бедрото и бедрената кост. При увреждане им, коляното става нестабилно и може да промени нормалното си положение. Менискусът от друга страна е специфична част от колянната става, който представлява хрущялно-влакнеста структура и разпределя натоварването в ставата.

Най-честите проблеми с коляното включват:

– Травми – активно практикуващи спорт като футбол, ски, лека атлетика, тенис, както и всички останали дейности с повишено натоварване на коленните стави

– Дегенеративни промени, особено при износване на хрущяла и остеоартроза (ОА)

– Вродени и хронични състояния

Честите травми водят до преждевременна дегенерация и остеоартроза на коляното.

По-младите активни спортисти, както и по-възрастните нередовни спортисти, обикновено подценяват дори малките травми на колената, всяко от които представлява нарушение на структурите на ставите и потенциални затруднения в бъдеще. Подходящата рехабилитация има голямо значение при възстановяване от травми, като хранителните добавки за стави са препоръчителни помощни средства за възстановяването на ставния хрущял и структурите на лигаментите.

Травмите на коляното може да са болезнени, а рехабилитацията отнема дълго време. Може да доведат до ставен дискомфорт както през деня, така и да смущава съня. За краткосрочно облекчаване на болката при травми и износване на ставния хрущял е препоръчително да се прилага масажен крем с бързо действие.

От друга страна подходяща хранителна добавка за стави осигурява дългосрочна грижа за поддържането на коляното в добра форма, особено ако е претоварено заради спорт или работа.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.