Тазобедрените стави имат най-важната роля за запазване на баланса на човешкото тяло. Друг интересен факт е, че съществуват огромни разлики между тазобедрените стави при различните полове - при жените са по-деликатни и по-плитки от тези на мъжете. Тазобедрените заедно с раменните принадлежат към ставите с най-голям обхват на движение на тялото.

27 мар 2017

Тазобедрената става е от типа „глава и ямка“, като горната част на дългата кост на крака (бедрена кост) е „главата“, а ямката е вдлъбнатината в костта на таза, известна като ацетабулум. Както и при другите стави, лигаменти свързват една кост с друга, а сухожилия, които са съставени от еластична тъкан, свързват мускула с костта. Мускулите позволяват завъртането на главата на бедрената кост в ямката в различни посоки и по този начин се извършва движението. Главата на бедрената кост и ямката на бедрото при здрави хора са покрити с хрущялен слой. Синовиалната течност действа като смазочен материал, който позволява плавно движение на ставите.

Обикновено по-възрастните хора (основно тези над 50 години) имат проблеми с износване на тазобедрените стави. Хрущялът изтънява, втвърдява се, става трошлив и впоследствие изчезва напълно. Костите в ставите остават открити и незащитени. Върху тях прорастват шипове (остеофити), което води до триене и дразнене на заобикалящите ги нерви.   Първоначално болката се появява само при по-голямо натоварване или като признак – болковото усещане в тазобедрената става се проявява в първите моменти при ходене, но впоследствие отшумява. С прогресията на състоянието честотата на неприятните усещания се увеличава, като в напреднала фаза на износване на хрущяла се проявява болка дори при седене и лежане.  При възрастните, особено при жените, тазобедрените стави и костите са засегнати както от артроза, така и от остеопороза.

Счупването на шийката на бедрената кост е често наблюдавано усложнение. Ако артрозата е в напреднал стадий, може да се наложи смяна на тазобедрената става. Засегнатата става се заменя с цяла ендопротеза като качеството на живот след тази интервенция е повече от добро. Когато почувстваме първите симптоми на остеоартроза (ОА), промяната в начина на живот е най-добрият начин, по който можем да предпазим тазобедрените стави за възможно най-дълъг период от време. Не е изненадващо, че хората с наднормено тегло и диабетиците страдат най-често от OA на тазобедрената става. Всеки килограм по-малко означава намаляване на напрежението в тазобедрената става, съответстващо на 3 kg по време на ходене.  Препоръчва се избягване на често повтарящи се еднотипни движения, редовно разтягане на тазобедрените флексори и редовни физически упражнения, които могат да бъдат много полезни. Като стана въпрос за подходящо движение и спорт, плуването или карането на велосипед са особено препоръчителни за хора, които страдат от OA на тазобедрената става.

От съществено значение е и приемът на комплексна хранителна добавка за стави, която е важна за поддържането на тазобедрените стави в добро състояние, особено при интензивни спортове или при хора в напреднала възраст.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.