Структура и функция на ставите

Знаете ли, че има повече от 100 стави в човешкото тяло? Най-общо ставите свързват костите, а някои от тях ви позволяват да се движите.

6 мар 2017

Могат да бъдат разграничени три вида стави:

  • Синовиалните стави позволяват най-голям обхват на движение. Това са ставите, важни за осъществяване на активните движения (например бедрата, раменете, колената, глезените и лактите) и които усещаме често;
  • Хрущялни стави - участват в структурата на таза и гръбначния стълб: те са свързани с хрущял, който позволява леко движение, например завъртане;
  • Влакнести стави (например между черепните кости) - те са свързани много здраво, като между тях няма кухини или празни пространства.

Ако погледнем по-отблизо синовиалните стави, ще забележим наличието на пространство в ставната капсула, която придържа заедно костите и покрива пространството между хрущялите на съседните кости. Това пространство се нарича синовиална кухина и е изпълна със синовиална течност.


Синовиалната течност има ключова роля за подхранване вътрешната част на ставите и доставяне на хранителни вещества за хрущяла. Същевременно синовиалната течност действа като смазващ материал, който облекчава триенето. От синовиалната мембрана в ставната течност преминават основни изграждащи молекули. След това, чрез дифузия те достигат хрущялните клетки, наречени хондроцити.


Хондроцитите изграждат и регенерират хрущяла – те преобразуват хранителни вещества като глюкозамин и аминокиселини в човешки макромолекули, съставящи структурата на хрущяла, например хондроитин, колаген и други. Повърхността на костите, участваща в образуването на ставите е покрита със слой от хрущял, който действа като амортисьор и смекчава триенето между костите. Ако хрущялът се износи, а хондроцитите не успяват достатъчно добре да поддържат структурата му, се появява болка при триенето между ставните повърхности. При по-големи натоварвания може да се развие възпаление на ставите. Всички тези процеси водят до постепенно разрушаване на ставния хрущял и развитие на остеоартрит.


Синовиалните стави са затворени в ставна капсула. Движението представлява взаимодействие на костите, ставите, мускулите и нервите. За да се гарантира добрата работа на ставите, съществуват важни помощници - сухожилия и лигаменти.
Сухожилията свързват мускулите с костите като по този начин спомагат за осъществяване на движението. Със сигурност знаете за ахилесовото сухожилие свързващо мускулите на прасеца с костта на петата.
Лигаментите от своя страна свързват костите една с друга и помагат за стабилизирането на ставите. Двете структури са гъвкави и е възможно да се разтягат до известна степен. Наблюдавайки анатомичната схема на ставите, можем да си представим какви са вероятните последствия при нараняване - разместване, разкъсване на ставната капсула, сухожилията или лигаментите.
Не трябва да забравяме също изтъняването на хрущялния слой и как костите се търкат една в друга, което от своя страна води до поява на болки в ставите. Заслужава си да полагаме грижи за ставите през целия си съзнателен живот и е важно да взимаме мерки навреме.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.