Хранителният режим и балансът, постигнат чрез приемът на конкретна хранителна добавка, са важни не само когато сме здрави, но и когато вече страдаме от някакво заболяване. Ето защо науката се занимава с добавките към храната за подпомагане и подхранване на ставния хрущял, преди да се появят истинските ставни проблеми. Най-честото ставно нарушение е остеоартритът, който засяга до 12% от хората и чиято честота се увеличава с възрастта.
Многобройни клинични проучвания показват, че целевото прилагане на избрани хранителни вещества води до запазване на доброто състояние на ставите. Едни от тях допринасят за формирането на колаген в костите и хрущялите – например витамин C. Някои растителни екстракти като например Босвелия могат да подкрепят гъвкавостта на ставите. Те могат да бъдат допълнени от вещества, които са естествени градивни компоненти на ставите и съединителните тъкани. Глюкозаминът, хиалуроновата киселина и хондроитин сулфатът са важни основни естествени компоненти на хрущяла и синовиалната течност. Те се формират по естествен път в тялото, но също така могат да бъдат набавени с храната.
Глюкозаминът е основният прекурсор на гликозаминогликаните (ГАГ) като хиалуронова киселина и хондроитин, които заедно с колагена формират структурата на хрущяла. Синтезът на ГАГ зависи от скоростта на производство на глюкозамин.
Известно е, че формирането на "свободни-радикали" - реактивни кислородни радикали нараства при остеоартроза и води до прогресия на деструктивните процеси, което носи директна заплаха за увреждане структурата на хрущяла. Витамин C действа като антиоксидант, който може да предпази клетките от оксидативния стрес. Отделно от това витамин C допринася за стимулирането на синтеза на колаген.
Други полезни хранителни вещества са селен, цинк и мед, които също проявяват антиоксидантни свойства. Магнезият е важен микроелемент, който допринася за нормалното формиране на съединителната тъкан.