Възможно лечение на остеоартрит

Остеоартрозата (ОА) е най-често срещаното заболяване на ставите, което се характеризира със загуба на хрущял и неблагоприятни изменения в ставни тъкани.

13 апр 2017

Остеоартрозата е дегенеративно заболяване, постепенно влошаващо се с възрастта. С прогресията на заболяването се появява триене между костите последвано от постепенна промяна в костната повърхност. Много често се формират израстъци наречени остеофити (шипове), покриващи костната повърхност, които оказват натиск върху сетивните нервни окончания и причиняват болка. Допълнително може да се появи възпаление. Постепенно ставите се подуват, деформират и загубват обхвата си на движение.

В ранните стадии на ОА вниманието е насочено основно върху намаляването на болката и сковаността в ставите, както и върху подобряването или поне запазването на тяхната подвижност. Съществуват няколко групи подходящи медикаменти при такива оплаквания, като най-често използваните са:

  1. SYSADOA (симптоматични бавнодействащи лекарства за остеоартрит)

Тези медикаменти подобряват симптомите на остеоартроза и повечето от тях въздействат върху метаболизма на хрущяла. Някои от тях като глюкозамин и хондроитин са вещества, които се срещат нормално в тялото. Поддържането на здравето на хрущяла е важно заради постоянното му използване. Възстановяването и биосинтезът на хрущяла е дълъг процес, поради което въздействието от лекарствата отнема минимум 4 седмици употреба. Това се дължи на различния механизъм на действие спрямо този на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). При SYSADOA не съществува риск от нежелани реакции, които може да се проявят след използването на НСПВС.

Глюкозаминът е най-често прилаганата хранителна добавка. В химично отношение той представлява естествена аминозахар. Като лекарствен продукт се използва най-често под формата на глюкозамин сулфат. В ставите той действа като начален изграждащ материал за формирането на структурата на хрущяла и по-конкретно хондроитин и хиалуронова киселина. Съществуват няколко проучвания, които убедително доказват, че глюкозаминът стимулира синтеза на компонентите на хрущяла.

Хондроитинът е важен структурен елемент на хрущяла – макромолекула, която осигурява еластичност и хидратация на хрущяла.

Естествените съставки глюкозамин и хондроитин са най-често срещаните компоненти в състава на хранителните добавки.

  1. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства)

Тези средства са добре известни и широко използвани за облекчаване на болка, намаляване на високата температура и както и заради тяхното противовъзпалително действие. Те са представени основно от молекули като ибупрофен, диклофенак и напроксен, които са активните съставки, включени в различни лекарствени продукти под разнообразни търговски наименования. Тези лекарства могат бързо и ефективно да облекчат болката, но не отстраняват причината водеща до нея!

Въпреки че са безопасни като цяло, дългосрочната им употреба не е препоръчителна, тъй като това може да доведе до увреждане на стомашната или чревната лигавица. Поради това тези продукти са противопоказни при хора с язва на стомаха и/или дванадесетопръстника.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.