Активни съставки, използвани в комплексните хранителни добавки за стави

Комплексната хранителна добавка включва комбинация от няколко важни съставки за грижа за ставите

13 апр 2017

Глюкозамин сулфат

Използва се често в хранителни добавки за стави и се извлича от естествени източници като ракообразни. Глюкозаминът има ключова роля при синтезата на глюкозаминогликани, например хиалуронова киселина и хондроитин. Глюкозаминогликаните и колагенът са основните части на извънклетъчната матрица на хрущяла.

Хиалуроновата киселина (ХК) е голяма макромолекула, която принадлежи към гликозаминогликаните подобно на хондроитин. Тя формира „гръбнака“ на протеогликаните, които се свързват с макромолекулите хондроитин посредством свързващи протеини. Освен това ХК се среща нормално в ставната течност. Ставната течност съдържа вещества, които подхранват хрущяла, и служи за смазочен материал, който намалява триенето между костите по време на движение.

Хондроитин сулфат

Хондроитин е макромолекула в човешкото тяло, която присъства нормално в ставния хрущял и се свързва с дългите влакна от хиалуронова киселина посредством протеини. По този начин хондроитин, хиалуроновата киселина и свързващи протеини образуват комплексните структури протеогликани. Като част от хрущяла, протеогликаните имат уникалната способност да абсорбират вода и да я освобождават отново. Всъщност 75-80% от хиалинния хрущял се състои от вода. Водата в хрущяла е важна за поемането на удари (натоварвания, вибрации, стрес, шок).

Колаген

Колагенът е основният протеинов компонент на кожата и съединителните тъкани като хрущял, кости, сухожилия и лигаменти. Съществуват много видове колаген при човека (колаген тип I, II и др.). Колаген тип І се среща основно в костите, сухожилията и лигаментите. Колаген тип ІІ е основният и същевременно най-застъпеният протеин в хрущяла.

Биоактивният колаген тип II се получава, като се използва малко или никаква топлина и минимална предварителна обработка. Производственият процес гарантира запазването на биологичната активност на колагена в неговата естествена, тройно спираловидна форма, която се среща нормално в човешкият организъм.

Витамин C

Витамин C е доста често срещана съставка на комплексните хранителни добавки за стави. Допринася за нормалното формиране на колагена и за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Магнезий

Магнезият е важен микроелемент, който допринася за нормалното формиране на съединителната тъкан.

Куркумин

Куркуминът е жълт пигмент, изолиран от корените на Curcuma longa (Куркума), и е нейното основно фитохимично биологично активно вещество. Куркумата се използва от дълги години в традиционната китайска медицина и Аюрведа като противовъзпалително средство и е добре позната с благотворните си ефекти за здравето на ставите и костите.

Босвелия

Босвелия (тамяново дърво) е растение, което произхожда от Индия и областта Пенджаб в южна Азия. Това растение, използвано от векове в Аюрведа, съдържа активни естествени вещества, наречени босвелиеви киселини. Екстрактът от босвелия има противовъзпалително действие и допринася за здравето и гъвкавостта на ставите.

Салицин

Салицин е екстракт от Salix alba - латинското наименование на бялата върба. Кората на върбата съдържа вещества, които имат противовъзпалитилен ефект с благоприятно действие за ставите и мускулите. Помага за елиминирането на дискомфорта в ставите, за поддържането на подвижността и гъвкавостта на ставите.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.