Когато искаме да отслабнем, обикновено ограничаваме приема на калории, движим се повече и използваме специален хранителен режим, за да ускорим изгарянето на мазнини. И какво общо има това със ставите? Подходящият хранителен режим, начинът на живот и редовния прием на хранителни добавки са полезни за здравето на ставите.

13 апр 2017

Ако искаме да се погрижим по подходящ начин за ставите си, е необходимо да запомним три неща:

  • как и с какво се храним
  • какъв е начинът ни на живот и движение
  • и какво наистина е нужно на ставите

Всъщност, когато започнем да усещаме, че ставите ни се превръщат в най-слабото звено в тялото ни, е важно да им отделим необходимото внимание и да помислим как може да променим храненето  си, начина си на живот и по какъв начин можем да бъдем полезни на себе си. Изглежда много просто. На практика подходящият хранителен режим и движение са научно обосновани въздействащи ставите фактори. Какво можем да кажем за начина си на живот? А за ежедневният стрес, работа и различните дейности? Влияят ли по някакъв начин? Да, разбира се!

Има нещо, което трябва да изясним – какво е това специално нещо, което може да помогне конкретно на ставите? Това е специална хранителна добавка за стави. По-рано основно се препоръчваше хранителен режим, богат на желатин или колаген. Понастоящем съществува огромно количество от различни специални продукти за стави под формата на хранителни добавки. По този начин се появява дилемата – кой продукт да изберем? Някои от нас предпочитат да се информират за личните впечатления на различни хора, други искат да получат съвет от лекар, физиотерапевт, фармацевт или лечител. Повечето здравни специалисти ще ви посъветват да вземете предвид доказаното в клинични проучвания. На кратко, най-често използваните вещества с естествен произход в хранителните добавки за стави са:

  • Глюкозамин - под формата на глюкозамин сулфат
  • Хондроитин - под формата на хондроитин сулфат

Добре известно е, че основните градивни елементи на хрущяла са глюкозамин, хондроитин и колагена.

Тези елементи се използват като:

  1. Самостоятелни източници на хранителни вещества - прием само на глюкозамин и само на колаген или
  2. Комплексна хранителна добавка за стави с богат състав. Такъв продукт може да осигури широка гама от хранителни вещества други полезни компоненти за вашите стави. Затова комбинираният прием на важни съставки е предпочитан от експертите като по-благоприятен за хрущяла.
Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.