Спомнете си какво можеше да прави тялото ви когато бяхте на 15 години. Докато сте седели с кръстосани крака можехте да се снижите и докоснете пода с колена. В часовете по физическо скачахте високо, бягахте на дълги разстояния. Били сте на крак от сутрин до вечер. И не сте чувствали никаква болка или ограничение в движението ...

13 апр 2017

С възрастта много неща в живота ни се променят. С напредване на възрастта голяма част от хората в обществото са с наднормено тегло, което от своя страна е причина за понижена подвижност като например невъзможност да се навеждаме до пода с изпънати крака. За разлика от преди, продължителното усилие или движение вече може да водят до усещане на дискомфорт и болки в ставите.

Какво се е случило със ставите през житейския ни път?

Още от детството до сега милиони макромолекули колаген, хондроитин и хиалуронова киселина се разрушават и възстановяват в динамичен кръговрат свързан с процеса на поддържане на хрущяля. Ставите се изменят, а най-големите промени настъпват в самия хрущял.

Дори да сте на 25 или 30 години и да не чувствате никакви проблеми със ставите със сигурност могат да бъдат открити първите признаци на промени във вашия хрущял като микропукнатини, които нарушават идеалната му структура. Казват, че „тялото помни“ и в този случай изглежда съвсем вярно. Различните травми и прекомерни натоварвания в ранна възраст водят до дефекти в структурата на хрущяла, които от своя страна могат да бъдат причина за ускоряване на дегенерацията му. Без изключение след четиридесет годишна възраст в по-голяма или по-малка степен се наблюдават артритни изменения. Я някои случаи дори и хора между 20-30 години страдат от остеоартрит, особено тези, които тренират тежки спортове с многократно повтарящи се натоварвания.

След петдесетте настъпилите промени в структурата на хрущяла обикновено са добре разграничими. Известно е, че 40% от хората между 45 и 65 годишна възраст страдат от дегенеративни промени в хрущяла, които са видими при рентгенография.

На 65 години 70% от хората страдат от остеоартрит.

Възрастта и травмите със сигурност са едни от най-важните причини за дегенеративните промени в ставите. Но едновременно с това могат да съществуват и други причини за развитието на остеоартрит, като например генетична обремененост, различни инфекции или метаболитни нарушения. Това е показателно, че водещите фактори са много индивидуални и комплексни.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ригистрираните потребители получават информация за нашите специалните предложения, както и новите ни интересни статии.